Neuville-sous-Montreuil

    5 maart 2016

In Wimereux bezoeken we het graf van Lt Colonel John McCrae, schrijver van het gedicht In Flanders Fields, en brengen er een bloemenhulde.

We worden ontvangen in de abdij La Chartreuse de Notre-Dame-des-Prés en houden er op de begraafplaats een hulde voor de vele Westhoekers die er verbleven en stierven gedurende Wereldoorlog I. Ze werden begraven op een nabijgelegen terrein waar thans koeien grazen en alle tekenen van een begraafplaats verdwenen zijn, behalve de nog steeds aanwezige stoffelijke resten die er in de grond steken.

In Montreuil staat op de Place General de Gaulle het ruiterstandbeeld van Maarschalk Haig. 
Cynisch hangt net ervoor een lichtversiering "Joyeuses Fêtes"!

In Etaples waren gedurende WOI zestien hospitalen gevestigd en een groot trainingskamp.Dit maakte Etaples tot doelwit van talrijke Duitse bombardementen. We treffen hier dan ook de grootste Britse militaire begraafplaats in Frankrijk met 11.500 graven.

L'Anneau de Mémoire met een omtrek van 345 meter vermeld 579.606 namen van slachtoffers van 40 nationaliteiten gesneuveld in het 90 km lange front van Nord Pas de Calais.

In 2015 opende het nieuwe museum Lens '14-'18 - Centre d'Histoire Guerre et Paix. Met bijzonder actuele museumtechnieken krijg je een inzicht in hoe WOI verliep in de Nord Pas de Calais.

terug